Vandra i fjällen och utgå från Kultsjögården i Saxnäs
Saxnäs, Sveriges kanske vackraste fjällby ligger efter Vildmarksvägen vid Kultsjön och med utsikt mot Marsfjällsmassivet, Satsfjället och Vinevaro. Här befinner du dig mitt bland flera unika och lättillgängliga vandringsområden med storslagen natur.
Att bo hos oss på Kultsjögården i Saxnäs passar dig som vill kombinera fjällvandringen eller dagsturen med bekvämt boende i stugor eller i rum med självhushåll.
Satsfjället (1105möh) 1,5 km Lättvandrad dagstur i Saxnäs
Redan efter en liten bits vandring efter leden mot Borgafjäll kan du vända dig om och få magiska utsikter över vidderna.
Parkera vid Satsfjällets fot (6km från Saxnäs). Vandra på den spångade leden mot Borgafjäll. Efter några hundra meter finns en liten stig in mot höger. Följ den stigen som går på ”skrå” på framsidan av fjället. Efter en stund hittar du en utsiktsplats med en bänk där du kan vila benen. Leden fortsätter sedan uppåt och är sen delvis stenig och kan vara blöt. Så småningom övergår leden till en mer lättgången och rösad led. Uppe vid fjällkammen viker leden sedan av mot vänster för att följa fjällkammen upp mot toppen. Väl uppe bjuds du på en panoramautsikt som är milsvid. Snöbeklädda fjäll i horisonten som blånar där långt borta, du blickar ut över skogar, sjöar och vattendrag.
Känns Satsfjällstoppen långt borta så kan du istället välja att vandra rakt fram efter den spångade Borgaleden och vidare mot den lilla toppen Pojken, som ligger just till vänster om Borgaleden och nedanför Satsfjällstoppen.
Om du fortsätter förbi Pojken och ner i dalgången bakom Satsfjälllet kan du vika mot höger in mot Folke Ricklunds Atelje. Konstnären byggde där en liten stuga, ingen atelje egentligen, men här bodde och arbetade han ofta. Stugan hålls öppen för besökare. I närheten av ateljen finns flera småtjärnar och även Satsån rinner en bit därifrån.
Vill du ha en tuffare och längre vandring så kan du välja att gå hela Borgaleden- även kallad ”Konstleden” mellan Satsfjället och till Borgafjäll (sträckan ca16km). Du passerar då ytterligare en topp. Du bör då förbereda dig på övernattning antingen i Borgafjäll innan du vandrar tillbaka alternativt att tälta efter leden på väg dit.
Lulevardo / Middagskullen (760möh)En lättvandrad utflykt i Saxnäs
Berget i byn där det även här bjuds på en fantastiskt utsikt över dalgången och fjällen.
Du kan välja att börja din vandring genom att utgå antingen från Saxnäs Kyrka eller från Bagarstugan som ligger en bit uppefter Satsfjällsvägen. Du vandrar här uppför, genom barrskog på som glesar ut upp mot toppen. Här bjuds du på fin utsikt över byn Saxnäs, Kultsjön, Marsfjällen och mot Vinevardo.
Graipesvare (1118möh)- Dagstur som är lätt att vandra.
Ta bilen västerut till Grundfors (ca 26km). Vandringsleden startar upp mot höger där allmän väg slutar.
Graipesvare består delvis av serpentin och är även kallat ”blomsterfjället”. Här kan den botaniskt intresserade få verkliga höjdpunkter under sin vandring. Här finns många växter ovanliga för den alpina miljön. En fantastiskt mysig dagsvandring.
Starten går ganska brant uppför, vilket kan kännas i benen och flåset. Du vandrar efter leden som först tar dig genom lummig och mysig björkskog och vidare upp på en lättvandrad platå på kalfjället. Här uppe går det bra att ströva omkring och göra toppturer. Om du har vädret med dig så bjuds här på vacker och storslagen utsikt mot omgivande fjäll, dalar och sjöar.
När du sen vänder följer du samma led tillbaka
Vandra till Marsfjällstoppen, (1589möh) Södra Lapplands högsta topp.
Att vandra till Marsfjällstoppen från Marsliden är en krävande vandring på ca 16km.
Marsfjällets vidsträckta naturreservat innehåller allt från kalfjäll och fjällbjörkskog till högt belägna myrplatåer och urskog. Du kan kan välja att vandra här som dagstur eller med övernattning.
Ta bilen till Marsliden (ca19km) och parkera. Ska du gå en dagstur gör du klokt att starta tidigt på morgonen för att hinna.
Från Marsliden följer du den uppmärkta leden genom fjällnära granskog upp mot trädgränsen och in i Marsfjällets naturreservat. Genom skogen finns spångar över myrar och våta partier. Du passerar vindskyddet ”Apelsinklyftan” där du kan passa på att ta paus och njuta av utsikten. När du kommer vidare ovanför trädgränsen (ca 3km) får du milsvid utsikt. Det går bra att göra en kortare dagstur genom att vända om och gå tillbaka igen.
Vandra vidare in genom det branta passet mellan Ainantjakke och Gakkangaise och du kommer upp på högfjällsplatån där du så småningom hittar Marsfjällskåtan, vilken byggdes av STF någon gång på 1930-talet. Vid kåtan finns en vedbod och ett utedass. Här kan man övernatta om den är ledig eller i medhavt tält. (kom ihåg att ta med vatten)
Är ditt mål att bestiga Marsfjällstoppen? Ta då leden till höger när du vandrat runt Ortsen. Du följer leden upp mot den vid det här laget väl synliga Marsfjällstoppen. Den sista biten mot Marsfjällstoppen är en lång och stenig uppförsbacke. En del orkar inte ta sig förbi och fram till toppen utan vänder. Väljer du att fortsätta vidare uppåt mot toppen och du har vädret med dig, så belönas du med vidunderlig milsvid utsikt mot alla vädersträck. Helt klart värt den långa vandringen upp om.
Fatmomakke – Marsliden 28km (medelsvår) vandra i Marsfjället. Dagstur eller med övernattning
Denna tur blir enklast om du bokar en biltransport till Fatmomakke (ca 26km från Saxnäs och gärna en bil som hämtar upp i Marsliden alternativ att du har en bil parkerad där).
Om man startar tidigt så hinner man turen under en dag eller så väljer man att övernatta i tält eller i Marsfjällskåtan om den är ledig.
Leden är tydlig och spångad från Fatmomakke. Vandringen går genom fjällnära skog upp till fjällplatån i Marsfjällsmassivet. Här finns Marsfjällskåtan där du kan ta en paus eller kanske övernatta i tält. Vid kåtan finns en vedbod och ett utedass (kom ihåg att ta med vatten).
Från Marsfjällskåtan får du sen en fin vandring över gräsängarna. Du fortsätter leden ner genom det branta passet mellan Ainantjakkes och Gakkangaises branta fjällväggar och stenblock, och ner genom fjällbjörksskogen. Här finns vindskyddet ”Apelsinklyftan” med fin utsikt. Leden tar dig sen ner mot Marsliden.
Blerikstugan- Svår/lång vandring med övernattning i Marsfjällsmassivet
Är din plan att vandra vidare till Blerikstugan eller till Kittelfjäll? ( Kittelfjäll ligger 31km från Fatmomakke, 34km från Marsliden, enkel väg). Du fortsätter då vidare efter att du passerat Marsfjällskåtan.
Du behöver för detta utrustning för övernattning. Blerikstugan kostar 200 kr per person och natt. Där finns 3 sovrum med totalt 18 bäddar, kök och matsal. Det går inte att boka sängplatserna. I stugan finns kaminer i varje rum, köksutrustning, madrasser, kuddar och filtar. Ta med lakan eller sovsäck.
Njakafjäll- Lättvandrat
Ströva en dag i Njakafjälls naturreservat. Här har en hotad gammelskog räddats till våra efterkommande.
Närmast från Saxnäs så kör du vägen mot Vilhelmina. Vid Trappstegsforsen svänger du vänster mot Marsliden och Grytsjö. När du kommer till skylten Kultsjöluspen hittar du en grusväg in till höger. Du kommer då in i Njakafjälls naturreservat som består av en mysig gammelskog, flera småtjärnar och vattendrag. Den högsta platån, Stora Njakafjäll, når 828 möh. Inne i området finns flera spångade leder, rast- och vindskydd. De ligger spridda i reservatets olika miljöer från myr till djup skog och kallfjäll med milsvid utsikt. Skogsvägar går också in i reservatet norrifrån, mellan Grytsjö och Blaikliden, samt österifrån via Hällmyrvägen söder om Marsån.
Vildmarksvägen- vandra med bil på kalfjället (ca 50 km till fjällplatån från Saxnäs)
Vildmarksvägen över Stekenjokk är ett av få ställen i Sverige där du ”fjällvandrar” med bil på kalfjället och samtidigt kör genom ett samiskt kulturlandsskap.
Vägen hålls öppen på sommaren från 6 juni fram till 15 oktober. Vintertid är vägen stängd på grund av de stora snömängderna. När vägen efter plogningen sedan öppnar igen i juni är det inte ovanligt att snövallarna vid sidan av vägen är flera meter höga. Snömängderna gör också att du ofta kan åka skidor ända fram till midsommar,
Uppe på Stekenjokk färdas du i en gränslös vildmark. Kom då ihåg är att du är inte ensam när du rör dig på fjället. Du befinner dig även på betesmark för renar och på en arbetsplats för renskötande samer. Här har våra lokala samebyars renar ett av sina viktigaste sommarbeten och flera hotade fågelarter häckar just uppe på Stekenjokk. Under maj och juni är det extra känsligt, varför vi rekommenderar att höra sig för och skaffa kunskap om hur man bör bete sig mot renar och vilda djur. Skårnjas naturreservat är också ett fågelskyddsområde vilket innebär att under perioden 10 juni-10 juli kan det vara speciella föreskrifter i området.
Renvett på fjället
- Har du hund – håll den kopplad. Renarna tror att hundarna är rovdjur, och ser sin största rädsla – vargen.
- Gå aldrig rakt emot renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
- Kan du se en ren i ögonen är du för nära.
- Om du råkar hamna mitt i en rendrivning, stanna och sätt dig ner.
Utrusta dig!
Vädret i fjället kan vara mycket nyckfullt, utrusta dig med bra och sköna skor och vindkläder. Kom ihåg att det kan vara ont om vatten uppe på kalfjället. Vi rekommenderar en fjällkarta och kompass som det allra mest viktiga i din packning. Idag har många mobiler med GPS och digitala kartor vilka fungerar utmärkt för det mesta. Tyvärr kan det ta slut på batteri eller vara dålig täckning på en del platser så en vanligt karta och kompass är dina bästa vänner på din fjälltur.
Om du vill få förslag på vandringsturer finns denna vandringskarta att ladda ner.