Vill du uppleva områdets rika kultur och natur genom att ta kortare utflykter i området har vi några förslag här till dig. Önskar du gör en längre tur kan du läsa om passande vandringar här istället. De flesta besöksmålen är utomhus vilket gör att du kan ta med dig din hund på turen. Var noga med att följa regler gällande att ha din hund kopplad.

Vill du läsa broschyren Utflyktsmål i Marsfjällen kan du hämta ett exemplar hos oss på Marsfjällshandlarn eller läsa den HÄR.

Nära och i Saxnäs

  • Ricklundgården

Konstnärshemmet Ricklundgården skapades av Emma och Folke Ricklund och är numera ett museum. Här har allt bevarats som när Emma bodde i huset tills 1965. Det är ett unikt konstnärshem med både lokal och exotisk konst. Öppettiderna varierar under året och vill du boka en visning/guidade tur gör det minst 24 timmar innan önskad tid till e-post: emmasricklundgarden@gmail.com . Ricklundgården erbjuder även “art in Residence” vilket betyder att konstnärer kan söka om att få bo och skapa i lokalerna. Det betyder att det är en levande ateljé eller två faktiskt! (Foto: Ricklundgården)

  • Badplatsen

En klassisk svensk badplats med badbrygga, grillplats, bastu och omklädningsrum och ett utedass. Du hittar den ute på FÅRNÄSET mitt i Saxnäs. Åk/gå längs vägen genom Saxnäs och sväng av till grusvägen som går till bysmeden Mimek. Väl framme hos Mimek svänger vänster ut mot Fårnäset och tar vägen rakt fram vid nästa vägskäl. Efter en liten nedförsbacke är du framme vid sandstranden.

  • Trappstegsforsen

Spektakulärt vattenfall vid vägkorsningen mot Marsliden/Grytsjö, c:a 7 km öster om Saxnäs. Här hittar du en grillkoja som har säsongsöppet och en väl tilltagen parkering.

  • Fiskonfallet

Fiskonfallet ligger ca 6 km västerut från Saxnäs längs vägen mot Klimpfjäll. Det är skyltat och parkering finns vid vägen. Vägen in mot vattenfallet är lite ojämn. Vattenfallet ligger ca 150m från vägen och det finns en trevlig stig att följa. Fiskonfallet är ett fint fotoobjekt och ett trevligt ställe att ta en fika vid eller bada en varm dag.

Marsliden och Grytsjö

  • Pålsons stuga, Marsliden
Pålsons stuga i Marsliden

Marslidens intresseförening har byggt upp en stuga med ett rum och öppen spis som liknar den allra första stugan som byggdes i Marsliden. Lars och Brita Pålsson vandrade 1856 från Fjällboberg förbi Stalon, Dorris och Grytsjö med sex barn, husgeråd, två kor och två får, redskap och verktyg. De byggde då upp det allra första nybygget i Marsliden. LÄS MER HÄR När du är på besök här kan du svänga förbi Kanons kiosk och byta bok i BOKBODEN så du får lite ny läsning på turen.

Foto från https://www.marsliden.se/palssonsstuga

Skvaltkvarnen i Grytsjö
  • Skvaltkvarnen

Nyrenoverad kvarn och fint område med fikamöjligheter (medhavt) som är väl värt ett besök. Sväng av mot Grytsjö vid korsningen intill Trappstegsforsen och håll utkik efter en skylt längs vägen. Här finns en KARTA så du hittar dit den första gången du är på besök.

Foto: Visit Vilhelmina

  • Marsliden badstrand

Populär badplats i Marsliden. Liten lekplats, grillplats, dass, omklädning. KARTA till badplatsen. Du kör mot Marsliden och innan du kommer fram till byn hittar du badplatsen som har en skylt och parkering intill vägen. Spångad stig över myren fram till stranden. Långgrunt och därför ofta ljummet vatten som passar barnfamiljer. Det är 17 km till badplatsen från Saxnäs.

Fatmomakke

Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i landet. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland, med kontinuitet från 1700-talet fram till idag. Kyrkstaden har även ett stort symbolvärde och stor betydelse för den samiska traditionen, dvs. det immateriella samiska kulturarvet.

Kyrkstäder förekommer bara i norra Sverige. Det har funnits ett sjuttiotal kyrkstäder i Sverige och sexton är bevarade idag. Som företeelse är de unika, inte bara i landet utan även i världen. Tillkomsten av kyrkstäderna i lappmarken hänger samman med statens lappska mission som inleddes under 1600- och 1700-talen. Staten ville knyta samerna fastare till Sverige. Man trodde det skulle bli lättare om samerna var kristna. Kyrkstäderna kom till för att samla de avlägset boende sockenborna till kyrkohögtider.

Det är c:a 25 km till Fatmomakke från Saxnäs längs bilvägen mot Klimpfjäll.

Källa och läs mer HÄR

Norgefarargården, Klimpfjäll

Norgefarargården är ett kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll byggt 1832 och 1860. Gården var en naturlig plats att stanna och vila sig för de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge.

I dag drivs Norgefarargården som en hembygdsgård där det under sommarmånaderna arrangeras lite aktiviteter, finns djur såsom höns, en servering och en presentbutik. Vill du lära dig mer om Norgefarargården och dess öppettider kan du läsa mer här. Avstånd mellan Saxnäs och Klimpfjäll är c:a 30 km.

Stekenjokk

Den högsta punkten på Vildmarksvägen ligger uppe på Stekenjokks-platån 876 m.ö.h. och här är det kalfjäll. Stekenjokk stäcker sig mellan Karitjärn i söder i Jämtland och Saxån i norr i Västerbotten/ Lappland. Vägen gör att Stekenjokk är lättillgänglig så det är bara att kliva ur bilen så befinner du dig långt inne i fjällmassivet. Det är 52 km från Saxnäs till platsen där parkeringen med information finns på Stekenjokk längs vägen mot Klimpfjäll.

Vildmarksvägen

Vägen är öppen från början av juni till mitten av oktober. Det är en upplevelse att vara uppe på Stekenjokk när vägen är nyöppnad och polgvallarna är höga eller att åka på hösten när löven sprakar av färg. Tiden därimellan är inte heller direkt pjåkig…

Om du vill lära dig mer om allt du kan se längs Vildmarksvägen finns en bra sida HÄR där fler mål för dina utflykter finns beskrivna. Enklast att nå de utflyktsmål, som är beskrivna här, har du som kör eget fordon. Kommer du med buss kan du stiga av i tex Saxnäs eller Klimpfjäll och hyra cykel för att ta dig runt i området.

Planera dina utflykter

Vädret i fjället kan vara mycket nyckfullt, utrusta dig med bra och sköna skor och vindkläder. Välj utflykt efter er utrustning och efter gruppens ork. Viktigt att planera för att klara pauser och ha gärna med er dryck och fika på turen.

Även om ni väljer vägnära mål för era utflykter så tänk på att mobiltäckningen kan vara dålig på en del platser och att endast Telia och de operatörer som använder deras nät fungerar i området.

Foton av Josh Hild från Pexels