Fiske i Saxnäs

Fisket i Saxnäs med omnejd är vida känt.

Vill du fiska i stilla vatten eller rinnande vatten? Skogslandet eller fjäll? Sommar eller vinter?

Hit återkommer både nationella och internationella fiskegäster år efter år. Fisket i Saxnäs finns inom bekvämt avstånd från Fiskecentrum och Kultsjögården. Den fisk som dominerar här i omgivningen är fjällöring och fjällröding. Även harr kan du också hitta längre ner.

Här i Saxnäs biffenr du dig mitt i ett nav av ett flera rinnande vattendrag, sjöar och tjärnar, så finns det en stor variation på fiskemöjligheterna. Exempel på områden och fiskevatten som många besöker är Stekenjokk, Marsån, Kultsjöån, Gikasjön och Kultsjön. Hos oss i Fiskecentrum kan du förboka fiskepaket med guide-för att få ut mera av ditt fiskeäventyr- läs mera nedan.

Övre Fiskonbäcken och Ransarån är mycket populära kvoterade flugfiskevatten vilka kräver att du bokar ditt fiskebesök i mycket god tid, gärna 6-12 månader i förväg.

Kombinera gärna ditt fiske i Saxnäs med ett boende hos oss här på Kultsjögården. Vi erbjuder boende i fjällstugor eller i vandrarhem. Många är de fiskeentusiaster som gillar att umgås här på Kultsjögården och de delar gärna sina fiskeupplevelser med varandra.

Fiskecentrum och Kultsjögårdens reception hittar du inne i vår butik Marsfjällshandlarn. I Fiskecentrum kan du köpa fiske- och uteutrustning, fiskekort, hyra båt i Insjön, förboka en fiskeguide eller boka fiske på någon av de kvoterade flugfiskesträckorna vi förmedlar i Ransarån och Fiskonbäcken.

Passa gärna på att handla den mat du behöver för din vistelse hos oss i Marsfjällshandlarn.

LÄS OM RANSARÅN HÄR!

FISKEPAKET 3 eller 5 dagar

Våra fiskeguider ger dig vägledning till fisket runt Saxnäs

Fiskepaket 3 eller 5 dagar finns för dig som vill ha ett färdigt paket och vill slippa söka upp det bästa fisket själv.

Vattentemperatur och vattenföring är sånt som kan ställa till det för ditt fiske. Genom en introduktion med vår fiskeguide kan du få det enklare att välja ut vilket vatten som kan vara aktuellt för dig just dessa dagar. Vägen till fiskelyckan har aldrig varit enklare

 • Logi med självhushåll i 3-5 nätter.
 • Fiskepaket med introduktion, karta och fiskekort för 3 eller 5 dygn.
 • Fiskekort för allmänna vatten i området.

Resefakta för fiskepaket 3-5 dagar

 • Dag 1: Ankomst till Saxnäs och inkvartering. Introduktion med en av våra guider, genomgång av fiske i områden runt Saxnäs. Du får informationsmaterial, en karta och fiskekort för området i 3-5 dagar.
 • Dag 2-3- 5: Fiske på egen hand i området utifrån väder, vind och aktuella förhållanden. Information och tips under tiden här får du av guiden hos oss i Fiskecentrum..
 • Tidpunkt: 27/6 – 1/9.

Tillval

 • Slutstäd
 • Sängkläder, med liten och stor handduk
 • Sängkläder, med liten och stor handduk inbäddat

Övre Fiskonbäcken

Fiskeguidernas favorit

Träffar du rätt tidpunkt vad beträffar väder, vattenstånd och insektskläckningar kan det ge dig flugfiskeminnen för livet. Vattendraget innehåller både större och mindre sel mellan strömpartierna. Här simmar ett bra bestånd av öring och den största som landats mätte hela 69 cm. Lägerplatsen ligger vackert beläget intill bäcken och fiske sker både uppströms och nedströms. Vattnet är kristallklart och med hjälp av polarisationsglasögon kan du sighta öring på vissa av fiskesträckorna.

Det simmar stor öring här i Övre Fiskonbäcken. Vid varje besök har det sightats fiskar med vikter omkring två kilo. Det är en spännande utmaning att hitta rätt imitation i flugasken, inte skrämma öringen och vänta på rätt tillfälle att erbjuda lockbetet…

Ditt fisketillstånd här gäller även för Övre Fiskonsjön, där hittar du också ett bra bestånd av fin fjällröding och öring.

Fiskekort

 • 25 dygn upplåts för sportfiske varje säsong i samarbete med Vilhelmina södra sameby.
 • Säljes enbart som fiskepaket komplett med fisketillstånd, guide, mat och logi i tältkåta.

Vandra eller helikoptertransport

 • 8 km vandring i fjällterräng till lägerplatsen vid Övre Fiskonbäcken.
 • Bra fysik krävs för du ska orka vandra sträckan med egen packning och din del av mat, sovsäck, liggunderlag och tält.
 • Helikoptertransport ingår ej i priset -kan bokas genom Fiskecentrum.

Fiskesträcka

 • Övre Fiskonsjön ner till Nedre Fiskonsjön.

Boka en dag med fiskeguide i Saxnäs


Upplev det bästa fisket för dagen?

En god idé är att boka någon av våra erfarna fiskeguider i Fiskecentrum. Guiden ger dig en områdesguidning så att du enklare välja ut vilket vatten som kan vara aktuellt för dig.

Vid förfrågan och förbokning kan vi erbjuda dig guidning för annat friluftsliv och andra naturupplevelser. Måltider kan du boka till mot en separat kostnad.

 • 1 timme. Max 4 personer. 
 • Halvdag, 4 timmar. Max 4 personer.
 • Heldag, 8 timmar. Max 4 personer.

Flugfiskekurs

Lär dig flugfiskets grunder med en av våra fiskeguider.

Här erbjuds flugfiskekurser för nybörjare, kurs i kast- och fisketeknik, flugbindning och i praktisk fiske. Om ni är ett företag, kompisgäng, familj eller är ensamma kan vi skräddarsy en lärorik kurs för er.

Varianter

 • Flugfiskekurs 4 timmar per dag, 3 dagar inklusive boende.
 • Kastkurs 4 timmar, minimum antal deltagare två stycken

Fiske i Saxnäs på vintern

Vinterfisket, is-pimpling efter fjällröding och öring

Väder och isförhållanden avgör när vinterfisket i Saxnäs kommer igång. Det brukar bli ungefär vid månadsskiftet november-december.

Många ispimplare brukar tycka att förstaisen fisket är något speciellt. Rödingen är just då ofta huggvillig, om du väl lyckas lokalisera den. Isen är tunn och det är lättborrat. Den tunna isen släpper lättare igenom ljus och ger dig möjligheten att kikpimpla på grundare vatten. Det är väldigt spännande att se hur rödingen närmar sig.

Runt omkring Saxnäs hittar du flera större sjöar där du kan välja att pimpla. Kultsjön, Ransaren, Satssjön och Bielite finns att välja på. Några av sjöarna är vägnära och du kan ganska lätt ta dig ut på isen.

När solen stålar och dagarna blir varmare och längre framåt i April, då kommer en annan höjdpunkt ute på isarna.

Vill du komplettera med att hyra skoter? Kontakta då Mimek skoteruthyrning i Saxnäs.

För din säkerhet: Kontrollera alltid isens bärighet innan fiske och vid förflyttningar, minst 10 centimeter kärnis är ett bra mått. Kom ihåg att ta med dig isdubbar, ispik, extrakläder i en tät plastpåse, mobil i vattentätt fodral, livlina och en bra fiskekompis. Då kan ni hjälpa varandra om olyckan är framme! Använd gärna flytoverall. Läs mera om Issäkerhet

För bokning eller mer information klicka på knappen nedan och fyll i kontaktformuläret.

Ange datum, antal dygn, antal personer