Åk längdskidor i Saxnäs

Åk skidor i Saxnäs, välkänt för sina fina längdskidspår i fjällmiljö.

Många är skidentusiasterna som uppskattar skidspåren i vår vackra lättillgänglig fjällnatur i omgivningen runt Saxnäs. Här kan du åka skidor i preparerade längdspår som även passar till Sverige eliten. Du kan börja åka skidor direkt från Kultsjögården – skidspåret som går runt Insjön tar dig upp till de övriga slingorna. Alternativ tar du bilen till Bagarstugan vid elljusspårets början.

Områdets sammanhängande skidspår på ungefär 19 km dras på natursnö. Saxnäs har vanligen skidspår att erbjuda från november till maj. Den elbelysta delen av spåren är 2,5 km lång. I överändan på elljusspåret finns ett nav av dagspår där du också glider förbi två rastkåtor, Satsåkåtan och stugan vid Krokbäckstjärnarna. En favorit för många är också Bagarstugespåret som går på andra sidan Satsfjällsvägen och upp mot Satssjön.

Turåkning ut i kalfjällets oändliga vidder och utanför de preparerade spåren är en annan populär aktivitet, främst när vårsolen tittar fram och det blir skare. Det går även att åka skidor längs skoterlederna om du vill ta dig längre ut och sedan gå på tur fritt i både skogsland och fjäll. Skriv gärna ett färdmeddelande innan du lämnar Kultsjögården om du ska åka en tur utanför de dragna spåren.

Vill du variera dig och åka slalom eller snowboard en dag också? Du hittar då närmaste slalombacke i Klimpfjäll, 30km från Saxnäs.

Hunden

Här gäller att på kvällarna efter kl 18.00 är det ok att ta med hunden ut i skidspåren. I det smala, “gamla” bagarstugespåret och i skidspåret runt Insjön går det bra att ta med hunden även dagtid. För allas trevnad ta med bajspåsen och plocka upp efter hunden. Ta hänsyn till andra skidåkare.

SPÅRPASS Skidor

Saxnäs Spår är en ideell förening som gör det möjligt för dig att åka skidor i Saxnäs.

Swisha Saxnäs Spår på 123-3975489

  • Dag, 75 kr
  • Vecka, 250 kr
  • Årskort, 750 kr
  • Barn under 15 år åker fritt när målsman löst spårpass.

Här finns det spår

Vad är du intresserad av?